Powered By Blogger

24 February 2014

Choc moist cake Umi

Semalam walaupun aku ada macam2 perkara yang perlu dilakukan, aku bersemangat juga membuat kek choc moist, start buat pun dh pukul 8.30 malam semalam...hehe


terasa nak buat sebab hari ni aku meninggalkan buah hati pengarang jantung ku semua di Kuching sementara aku pulang ke Semenanjung menemani abah aku untuk bypass operation esok...1st time ni nak berjauhan dengan pakbear setelah bertahun2...So bagi memastikan kesayanganku semua tidak terindu2 kan Umi nya yang best ni, maka aku pun buat lah choc moist cake ni...




Nampak sangat delicious kan? Haha..memang sedap dan lembut banget...hepi aku sebab percubaan pertama menjadi..

Resepi nya aku gugel internet je..haha

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun, aku guna Van Houten)
· 1 cawan gula pasir 
· 1 cawan susu cair 
· 1 cawan minyak masak 
· 1/2 cawan susu pekat 
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum 
· 1 sudu teh bikarbonat 
· 1 sudu teh baking powder 
· 1 sudu teh esen vanilla 
· 3 biji telur (suhu bilik) 

Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan. 
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A. 
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati. 
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++ 
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa 
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping.. 


BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan (pun aku guna Van Houten) ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas 

Cara: 
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler. 
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. 
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. 
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.. 
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist 

Kalau u all nak try folo je step di atas...gerenti menjadi...dan sangat sedap..

Bukti kesedapan nya..loyang pun huda umpil2 untuk menikmati kek coklat yang tersisa...hehe..

Next weekend, aku plan nk buat Kek Red Velvet pulak...haha

Wafiy request piza..tapi aku belum sempat gugel lagi resepinya...lagipun tengah mood kek...piza tu lambat sikit..:)

Bye uols!!! 

Aku bersiaran dari Hosp Serdang ni...doakan ayah aku selamat menjalani operation bypass esok...Amin...:)






3 comments:

isabelle said...

nmpk menjejeh ganache tu, dgn aku2 sekali menjejeh dpn komputer ni.

semoga ayah ko slmt dan cepat sembuh

fairus said...

MEMANG NAMPAK SEDAP..

Ann said...

waah..terliur tgk ceklat tu..

anyway, salam kenal..sy baru perasan nama blog kite same..hehhe..